Bakan Bolat: Kuveyt ile karşılıklı ticaretimizi artıracağız (2)
‘TOPLAM ULUSLARARASI YATIRIMLAR 285 MİLYAR DOLARI AŞTI’
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kuveyt’teki temaslarının ardından basın toplantısı düzenledi. Bolat, Kuveyt Ekonomi Yatırım Başbakan Yardımcısı ve Petrol Bakanı Saad Hamed Nasser Al-Barak tarafından alındıklarını ve orada delegasyonlar arasında toplantılar yaptıklarını belirterek, “Buraya ekonomik ve ticari bağlantılarımızı artırma arzumuzu ifade etmek için geldik. Türkiye’yi ve Türkleri çok seven Kuveytli dostlarımıza Türkiye ve Kuveyt İki ülke arasında köklü tarihi, kültürel, dini ve ekonomik ilişkiler bulunmaktadır.İki ülke arasında neredeyse hiçbir zaman ciddi bir görüş ayrılığı olmamıştır. dış politikadan siyasete, hizmet kolunda ortak projeler, lojistik, yüksek teknoloji, ulaştırma, sanayi gibi konular gündemde. Şu anda 85 bin uluslararası şirket Türkiye’ye doğrudan yatırım yaptı. Bu sayı 21 yıl önce sadece 5 bindi. 21 yıl önce Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırım miktarı toplam 15 milyar dolardı, şu anda Türkiye’ye neredeyse her yıl 14-15 milyar dolar yatırım yapılıyor. Dolarlık doğrudan yatırım geliyor. Türkiye’ye gelen uluslararası yatırımların toplamı ise 285 milyar doları aştı. Bunun yaklaşık beşte biri, yani yaklaşık 50 milyar dolar, Arap ülkeleri ve İslam ülkelerinden geldi” dedi.
‘HİÇ KİMSE BU OYUNU OYNAMAMALI’
Geçen yaz Türkiye’de bir grup ve Arap dünyasındaki bazı sosyal medya kullanıcıları, Türkiye’deki bazı savaş olaylarını “Türkiye’de yabancı düşmanlığı var” algısına dönüştürmeye çalıştığını ve eklediğini söyledi: “Özellikle bunu paylaşmak istiyorum gerçek değil ve sosyal medya trolleri zehirlemeye çalışıyor.” ; böylece kimse bu numaraya kanmasın. Ülkemiz aynı, insanlarımız aynı. Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin başıdır, Cumhurbaşkanımız da aynı kişidir. Onun politikaları, hükümetlerinin politikaları aynı. Amacımız, uluslararası arenada Türkiye’yi güçlendirmek, Türkiye’ye daha fazla yatırımcı getirmek, “Türkiye ve İslam arasında bir sorun varmış gibi turistleri çekme ve 1-2 kavgaları sunma hedefleri için çalışma çabalarını üzerimizle kınıyoruz. Kuveyt halkının Türkiye’yi çok sevdiğini Kuveyt’te gördük. Onlar bizim misafirimiz, kardeşimiz, ailemiz” dedi.
‘İSRAİL İLE TİCARET YÜZDE 50’DEN FAZLA AZALDI’
Açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bolat, İsrail’in eylemlerini kınadıklarını belirterek, “Sağlık, tıbbi ilaç, doktor, gıda ve barınma gibi her türlü insani yardımın mağdur kardeşlerimize ulaşmasını sağlamak” dedi. Gazze’de bombalar altında ezilen ve yardıma ihtiyaç duyanlar, Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Dışişleri Bakanımızla yoğun bir çalışma içerisindeyiz.Bunu yaparken İsrail’in eylemlerini en güçlü şekilde kınıyoruz. Ticaret zaten 7 Ekim’den bu yana çok hızlı bir şekilde azaldı. Biz devlet olarak zaten ticaret yapıyoruz” dedi. O noktada ticaret yüzde 50’den fazla azaldı, giderek de azalıyor. Bu tabii ki tüccarların ve tüketicilerin talepleriyle de alakalı” dedi.
‘EKONOMİK İLİŞKİLERİ ARTIRACAĞIZ’
Bakan Bolat, Kuveyt ziyaretinin önemine ilişkin, “Kuveyt’e yapılan bu çıkarma, umarım önümüzdeki dönemde artan ekonomik ve ticari ilişkilerin başlangıcı olacaktır. İki taraf olarak bu ekonomik ilişkileri kararlılıkla artıracağız. Kuveyt hükümeti yetkilileri, şunları ifade etti: Türkiye savunması “Sanayi alanındaki başarılarına hayran kaldıklarını ve savunma sanayii çalışmalarında Türkiye ile daha fazla iş birliği yapmak istediklerini ifade ettiler. Bu konudaki gelişmelerden de oldukça memnunuz. Kuveytli kardeşlerimiz de çok mutlu” dedi.
İki ülke arasındaki somut hedeflere ilişkin Bolat, “Türkiye ile Kuveyt, İHA alımı konusunda anlaşmaya vardı. Bu, önümüzdeki yıl ticareti çok iyi bir seviyeye taşıyacak. Kuveyt’in istediği projelerle ilgili başka şeyler de olabilir” dedi. Savunma sanayii alanında üstlenmek ve işbirliği yapmak benim görüşümdür.” Benim açıklama yapmam doğru olmaz, Kuveyt tarafının açıklaması doğru olur. Önümüzdeki 5 yılda karşılıklı ticareti 5 milyar dolar seviyesine çıkarmamız bizim için zor değil, bunu her iki taraf da başarabilir. Bu her iki tarafın da önemli bir hedefidir. Bu noktada Türkiye’nin Kuveyt’ten petrol alımını artırması gerekiyor. “Kuveyt’in Türkiye’den daha fazla giysi, makine, demir-çelik ve savunma sanayi ürünü satın alması, çok uzak olmayan bir gelecekte bu rakama ulaşmamızı sağlayacak” dedi.
‘RAPOR AÇIKLANDIĞINDA AB’NİN TÜRKİYE’YE YAKLAŞIMINI GÖRECEĞİZ’
Avrupa Birliği (AB)-Türkiye ilişkilerine ilişkin Bakan Bolat, “Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişleme raporu yarın açıklanacak. Bu genişleme raporunun Türkiye bölümü de yer alacak. Söz konusu rapor yarın açıklandığında Avrupa Birliği’nin yolu açıklanacak” dedi. Türkiye ile ilişkilere ilişkin harita yayınlanacak.” Bu konudaki yaklaşımı hep birlikte göreceğiz. İnşallah o raporu gördükten sonra değerlendirmemizi yaparız. Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Gümrük Birliği’nin işleyişi konusunda Türk tarafı olarak, sıkıntıların giderilmesini, Türk halkına muafiyet sağlanmasını, Türk ihracatının taşınmasında tüm taşıma araçlarına konulan kotanın kaldırılmasını hedefliyoruz. mal. “Biz haklı taleplerimizi gündeme getirdik. Yani bu noktada değerli gördüğümüz ve Avrupa Birliği tarafından yerine getirilmesini beklediğimiz haklı taleplerimiz var” dedi.